Gyn-Care.nl - Gynaecologie & Verloskunde HagaZiekenhuis, Den Haag

Op naar de nieuwbouw!

 

Op 28 en 29 april vinden er grootscheepse verhuizingen plaats van de Sportlaan naar de nieuwbouw op locatie Leyweg. Op 28 april gaan de poliklinieken van het JKZ en het Ronald Mc Donald Huis over. Op 29 april volgen de rest van het JKZ, de Kinder-Spoedeisende Hulp (Kinder-SEH) en het Haga Juliana Geboortecentrum (HJGC). Een enorme operatie, waaraan maandenlange voorbereidingen vooraf zijn gegaan. Het hoogtepunt is de verhuizing van bijna honderd patiënten op woensdagochtend 29 april.

De opgenomen patiënten worden na het ontbijt naar de Leyweg vervoerd in ambulances en speciaal omgebouwde vrachtwagens. Om de verhuizing zo vlot mogelijk te laten verlopen, wordt het vervoer begeleid door motoragenten. De kinderen worden begeleid door verpleegkundigen en hun ouders of begeleiders. Naar verwachting zijn de verhuizingen rond 12.00 uur afgerond.

Op de oude én de nieuwe locatie staan deze dagen teams klaar die op alle mogelijke situaties zijn voorbereid. De Kinder-SEH en het HJGC zijn op twee locaties op volle sterkte aanwezig, inclusief twee reanimatieteams. Ook de ondersteunende diensten, zoals radiologie en lab, werken op beide locaties.

 

 

Hanneke nieuwbouw

Babette Baart, Hanneke Feitsma en Madelon Ruige (v.l.n.r.) zien het werken in het nieuwe JKZ helemaal zitten en zien hoe de laatste hand wordt gelegd aan hun nieuwe werkplek

 

 

Juliana Kinderziekenhuis en Kinder-SEH


Het nieuwe JKZ is een uniek kinderziekenhuis voor de  regio Haaglanden en biedt het volledige pakket aan geneeskunde bij kinderen. Het is volledig ontworpen en ingericht volgens de laatste inzichten, zodat het kind optimale, kindvriendelijke zorg kan krijgen.Kinderarts Madelon Ruige kijkt ernaar uit: “We gaan naar een nieuw en up-to-date kinderziekenhuis, waarbij het unieke karakter van een speciale Kinder-SEH gehandhaafd blijft. Het is tenslotte de grootste Kinder-SEH van Nederland en wij zijn er trots op dat we met alle professionals in een mooie nieuwe werkomgeving mogen gaan werken.”

De medewerkers zitten straks overigens niet alleen op een  geheel nieuwe locatie, ze gaan ook anders werken. Ze krijgen onder meer te maken met papierarm en flexibel werken én met nieuwe telefonie. Ook moeten ze de snelle routes in acute situaties leren kennen, enzovoorts. Om met al het nieuwe te leren omgaan, doorlopen alle medewerkers een uitgebreid trainingsprogramma.

 

Haga Juliana Geboortecentrum

 

Ook voor het HJGC verandert er het een en ander. Moeder en kind liggen voortaan samen in kraamsuites of in de couveusesuites en niet meer gescheiden. Dit betekent dat vooral de verpleegkundigen heel anders moeten gaan werken. “Op de zaal kun je je collega die bij een ander kindje staat gemakkelijk even wat vragen ”, aldus gespecialiseerd verpleegkundige neonatologie Babette Baart. “Maar nu zie je elkaar niet zo gemakkelijk meer, omdat je op de kamers werkt. We gaan daarom werken met het Verpleeg Oproep Systeem, een communicatiesysteem waarop ook de alarmen binnenkomen. Daarnaast gaan we verder met het werken volgens het concept Family Centered Care (FCC). Hierbij krijgen de ouders meer regie en een centrale rol in de verzorging. Ze worden gecoacht door het medisch en verpleegkundig team.”

Gynaecoloog Hanneke Feitsma: “Het prachtige nieuwe HJGC biedt alle zorg onder één dak. Hoe de zwangerschap ook verloopt, alle mogelijke zorg is voorhanden: eerste- en tweedelijns verloskunde, Geboortehotel Haga, Ronald McDonald Huis en neonatologie van het Juliana Kinderziekenhuis. En als de moeder zelf ziek is, is dat ook geen probleem. Een gespecialiseerd gynaecologieverpleegkundige zorgt voor de moeder en de kraamverzorgster of neonatologieverpleegkundige voor het kind. En we kunnen voortaan ook heel zieke zwangeren opnemen, omdat er een IC is. De polikliniek Gynaecologie en Verloskunde op de Sportlaan blijft overigens bestaan, maar er komt er ook één aan de Leyweg. Zo zijn we nog beter bereikbaar.”

 

Enthousiasme

 

Op naar het nieuwe betekent natuurlijk afscheid van het oude. Veel medewerkers gaan het kleinschalige JKZ missen. Maar de aanvankelijke angst voor verandering is intussen omgeslagen in enthousiasme over het frisse nieuwe JKZ. Zeker sinds ze de nieuwbouw hebben bezocht, met de mooie nieuwe kamers en de lichte werkomgeving.

 

Ronald McDonald Huis weer ‘op het dak’

 

Het Ronald McDonald Huis zit straks op de derde etage, naast het Geboortehotel Haga, onderdeel van het HJGC. Het Ronald McDonald Huis biedt dan naast de logeerfaciliteit een mooie, prettig ingerichte huiskamer, waar alle gasten van het JKZ welkom zijn.

 

 

 

 

 

Afdrukken

Zoeken

Inloggen voor specialisten

Wanneer ben ik uitgerekend?

Selecteer de eerste dag van je laatste menstruatie.

U bent nu zwanger

U bent uitgerekend op

Wat is mijn BMI?

Bereken uw BMI (Body Mass Index).

(kg)
(cm)

Uw BMI is