Gyn-Care.nl - Gynaecologie & Verloskunde HagaZiekenhuis, Den Haag

Symposium over poepproblemen groot succes!

 

Op maandag 27 oktober 2014 verzamelden zich meer dan 100 personen voor het bijwonen van een bijzonder symposium: over poepproblemen ! Het BekkenBodemCentrum van de afdeling gynaecologie van het HagaZiekenhuis organiseerde deze bijeenkomst voor talrijke hulpverleners zoals: huisartsen, verpleeghuisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, apothekers, continentieverpleegkundigen, bekkenfysiotherapeuten, kinderartsen, MDL-artsen, urologen en gynaecologen. Zij konden op de hoogte gesteld worden door de specialisten van het BekkenBodemCentrum over de laatste tips en trucs op het gebied van defecatieproblematiek. Dagvoorzitter Marieke Mensink, verbonden aan het BBC als uroloog, leidde de presentaties in en hield de timing nauwlettend in de gaten.

 

Als eerste spreekster ging Abha Bhalla, MaagDarmLever-arts en vaste consulente van het BBC, de toehoorders voor in de normale anatomie en fysiologie van de endeldarm en de lediging. Bovendien liet zij zien waar het kon vastlopen of welke onderdelen konden falen. Tenslotte vertelde zij over de behandeling van obstipatie bij volwassenen.

 

 

Bhalla werd opgevolgd door kinderarts Margot Smit, die zich met de obstipatie problematiek bij kinderen bezighoudt. Zij had een zeer illustratief en audiovisueel verantwoorde presentatie speciefiek gericht op de behandeling bij kinderen. Hierna hield 1e lijns dietiste Mariette Remijnse een verhaal over de invloed van voeding en vezels op de samenstelling van onze ontlasting; zeer verhelderend en prikkelend ! Een aantal fabels en feiten over oa. probiotica en bananen bracht de aanwezigen in discussie, maar leerzaam was het ten zeerste !

 

Als laatste spreekster van het eerste gedeelte demonstreerde bekkenfysiotherapeut Christianne Keunen wat zij en haar collega’s kunnen betekenen voor de geobstipeerde patient of bij fecale incontinentie. Hoe moet je nu goed op het toilet zitten, om te urineren of te ontlasten ? Met behulp van duidelijke dia’s werd dit geïllustreerd.

 

Toen was er tijd voor een heerlijke maaltijd buffet met Indonesische gerechten. Alle verhalen over het maagdarmstelsel hadden aanleiding gegeven om hiernaar forse trek te krijgen ! Ook was er gelegenheid om elkaar weer eens informeel te spreken, zodat het startschot voor het 2e gedeelte van de avond eigenlijk veel te vlug kwam…..

 

Proctoloog-GEchirurg Ilse Jannink vertelde over aambeien en andere hinderlijke anale probleempjes. Talloze oplossingen werden vanuit de proctologische hoek aangeboden door haar.

 

 

Collega Herman Boutkan kwam uiteenzetten over het “zwaardere werk” bij anorectale afwijkingen; hij legde uit welke gastro-enterologische operaties nodig konden zijn bij verschillende problematiek. Zijn enthousiasme en gebruik van een filmpje over een defecogram hadden vervolgens tot gevolg dat het computersysteem plat viel en de volgende spreker in tijdsnood kwam….

 

Gynaecoloog Tjeerd Huisman pakte een aantal vaginale zaken aan die defecatieproblemen tot gevolg hebben bij de vrouwelijke patiente. Zowel bij zwangeren als ouderen kunnen bekkenbodem problemen leiden tot defecatie stoornissen, die voor een deel met bekkenfysiotherapie maar zeker ook met een gynaecologische operatie kunnen worden opgelost in het BBC.

 

Tenslotte werd deze interessante bijeenkomst afgesloten door continentieverpleegkundige Wendy Slagmoolen, die in het BBC patiënten helpt met continentiemateriaal, lifestyle adviezen en andere hulpmiddelen. Vooral van belang was de uitleg over darmspoelsystemen bij hardnekkige obstipatie of fecale incontinentie.

 

De dagvoorzitter sloot af door te stellen dat een multidisciplinaire aanpak van defecatieproblemen in de praktijk het beste helpt om de individuele patient te helpen. Een stappenplan hiertoe werd gepresenteerd en de toehoorders konden na nog een aantal vragen gesteld te hebben, tevreden naar huis met al deze waardevolle boodschappen !

 

Het symposium was zeer succesvol en leerzaam was het eindoordeel van de deelnemers. Het volgende jaar zal het Haga BekkenBodemCentrum opnieuw een bijeenkomst organiseren; dat zal dan over urine incontinentie gaan.

 

 

 

Afdrukken

Zoeken

Inloggen voor specialisten

Wanneer ben ik uitgerekend?

Selecteer de eerste dag van je laatste menstruatie.

U bent nu zwanger

U bent uitgerekend op

Wat is mijn BMI?

Bereken uw BMI (Body Mass Index).

(kg)
(cm)

Uw BMI is