Gyn-Care.nl - Gynaecologie & Verloskunde HagaZiekenhuis, Den Haag

Urodynamisch onderzoek


Bij een urodynamisch onderzoek (UDO) wordt onderzocht hoe uw blaas en de urinebuis werken. De arts bespreekt het onderzoek bij klachten van ongewild urineverlies (incontinentie) tijdens een volgend polikliniekbezoek. Zo is te zien wat de oorzaak is van het urineverlies. De arts kan u dan een zo goed mogelijk advies over behandeling geven.


Wat is een urodynamisch onderzoek ?

Bij een urodynamisch onderzoek wordt een dun slangetje (katheter) door de urinebuis in de blaas gebracht. Aan het einde van de katheter zit een kleine drukmeter. Deze meet de druk in de blaas en de urinebuis. Er wordt ook een katheter met een drukmeter in het einde van de dikke darm (rectum) ingebracht om de druk in de buik te meten. Alle gegevens worden in een computer vastgelegd en berekend. Zo krijgt de arts informatie over de blaasinhoud, de blaasdruk, de afsluitdruk van de urinebuis, de stroomsnelheid door de urinebuis en de kracht van de bekkenbodemspieren. Ook wordt zichtbaar of u urine verliest en wat de oorzaak ervan is. Het onderzoek duurt een half uur tot een uur.


In de figuur ziet u een doorsnede van het onderlichaam van een vrouw met katheters ingebracht in de blaas en het rectum (het uiteinde van de dikke darm) en elektroden in de buurt van de anus.


Hoe verloopt het onderzoek ?

Een urodynamisch onderzoek gebeurt op de polikliniek door een gespecialiseerd verpleegkundige. Nadat u uw onderkleding heeft uitgedaan, gaat u op een speciaal toilet zitten om uit te plassen. De stroomsnelheid van de urine wordt daarbij gemeten. Daarna neemt u plaats op een onderzoekbank met uw benen gespreid in beensteunen. Vervolgens wordt een dun slangetje (katheter) in de blaas ingebracht. Zo meet de verpleegkundige hoeveel urine er in uw blaas is achtergebleven na het uitplassen. Daarna wordt een nieuwe katheter in de blaas en vaak ook in het rectum gebracht. De blaas wordt langzaam met vocht gevuld. Tijdens het vullen vraagt de arts u enkele malen om te hoesten. Als u dan urine verliest, wordt dit automatisch genoteerd. Ook vraagt de arts aan u om te vertellen wanneer u aandrang krijgt om te plassen. Als u voelt dat u de plas niet meer kunt ophouden, kunt u uitplassen. De katheter blijft daarbij in de blaas aanwezig. Terwijl u uitplast, wordt de stroomsnelheid van de urine opnieuw gemeten, maar nu samen met de druk in de blaas en het rectum. De  katheter uit de dikke darm wordt nu ook weggehaald. Het onderzoek is dan klaar, u kunt nogmaals uitplassen en zich weer aankleden. Na het onderzoek loopt u gewoon en gaat u op eigen gelegenheid naar huis. Tegen autorijden bestaat geen bezwaar.


Wat voelt u van het onderzoek ?

Het urodynamisch onderzoek is niet pijnlijk. Het inbrengen van de katheters geeft soms even een onaangenaam gevoel. Veel vrouwen vinden het onderzoek waarbij ze met hun benen wijd liggen vervelend of gênant. Dit is op zich logisch, maar niet nodig. De arts die het onderzoek doet weet immers dat u mogelijk last hebt van ongewild urineverlies.


Complicaties

Het urodynamisch onderzoek brengt geen kans op ernstige complicaties met zich mee. Wel kunnen de kathetertjes een lichte irritatie van de blaas en urinebuis veroorzaken. U kunt enkele dagen een branderig gevoel hebben tijdens het plassen en vaker naar het toilet moeten. Soms treedt ook wat bloedverlies op. Dit kan geen kwaad. Als de klachten langer dan een paar dagen blijven bestaan of juist erger worden, is het verstandig met uw behandelend specialist contact op te nemen. Dat moet u ook doen als u veel pijn houdt of koorts krijgt.


Na afloop

De arts die u verwees voor het urodynamisch onderzoek bespreekt de resultaten tijdens een nieuw bezoek op de polikliniek. Ze worden vergeleken met uw klachten, de bevindingen van het gynaecologisch onderzoek en de uitkomsten van eventuele andere onderzoeken. Zo wordt duidelijk wat de oorzaak van uw klachten is en welke behandeling bij u past.

Bovenstaande informatie is gebaseerd op de patienteninformatie over urodynamisch onderzoek van de NVOG.

Afdrukken

Zoeken

Inloggen voor specialisten

Wanneer ben ik uitgerekend?

Selecteer de eerste dag van je laatste menstruatie.

U bent nu zwanger

U bent uitgerekend op

Wat is mijn BMI?

Bereken uw BMI (Body Mass Index).

(kg)
(cm)

Uw BMI is