Gyn-Care.nl - Gynaecologie & Verloskunde HagaZiekenhuis, Den Haag

Stuitligging en versie

 

 

Aan het einde van de zwangerschap ligt 3-4% van de baby’s in een stuitligging. Dat wil zeggen met de billetjes in het bekken van de moeder en het hoofdje boven. Er zijn verschillende type stuitliggingen:

 

Foto stuitligging
volkomen stuit - half onvolkomen stuit - onvolkomen stuit

 

Als de baby in stuit blijft liggen komt de patiënt voor de keuze te staan om een vaginale stuitbevalling of een keizersnede te kiezen. De risico’s bij een bevalling van een kind in hoofdligging zijn kleiner voor moeder en kind en daarom kunnen we een uitwendige versie proberen (baby draaien van stuit naar hoofdligging). De beste periode om dit te doen is vanaf een zwangerschapsduur van 36 weken.

 

In het Hagaziekenhuis, afdeling verloskunde/gynaecologie hebben wij een stuitenteam die voor de counseling, uitvoering en follow-up van externe versie bij stuit en dwarsligging zorgen. Er zitten 4 klinisch verloskundigen in dit team. Helydia Kenswiel, Nina de Meyer, Martine Boerma en Maaike Hendriks.

 

Uit onderzoek is gebleken dat de slagingskans van een versie sterk verhoogd wordt door een vast team van ervaren medewerkers. Ons slagingspercentage van 2017 was 57%.

 

Voor counseling (+ echo), versie en het bespreken van de bevalling kan vanaf een zwangerschapsduur van 35 weken een afspraak worden gemaakt op dinsdag en donderdag van 08.30 – 11.30 uur via de consulten telefoon: 070-2107839 

 

Voor uitgebreide informatie verwijzen wij u naar de folder stuitligging Hagaziekenhuis.

 

 

 

 

 

Afdrukken

Zoeken

Inloggen voor specialisten

Wanneer ben ik uitgerekend?

Selecteer de eerste dag van je laatste menstruatie.

U bent nu zwanger

U bent uitgerekend op

Wat is mijn BMI?

Bereken uw BMI (Body Mass Index).

(kg)
(cm)

Uw BMI is