Gyn-Care.nl - Gynaecologie & Verloskunde HagaZiekenhuis, Den Haag

Polikliniek Medische Seksuologie

 

In het HagaZiekenhuis is een polikliniek medische seksuologie aanwezig. Op de polikliniek Seksuologie werkt mevr. M. Poelsma, arts-seksuoloog NVVS. Onze seksuoloog is geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie en voldoet aan de eisen voor de 5- jaarlijkse herregistratie. Op deze polikliniek wordt behandeling en begeleiding gegeven bij problemen rond seksualiteit en psychosomatische klachten bij mannen en vrouwen. We noemen het ‘medische’  seksuologie omdat de klachten die behandeld worden in eerste instantie van lichamelijke aard zijn of in relatie staan tot medische behandelingen en problemen. Voorbeelden hiervan zijn: problemen met de seksuele relatie in verband met onvruchtbaarheid; chronische buikpijnklachten; onvrede met de vorm, of grootte van de geslachtsorganen; problemen met seksualiteit na medische behandelingen etc..

 

Seks zit in het hoofd, in het hart en in de geslachtsorganen Problemen met de eigen seksualiteit zijn, ondanks de schijnbare openheid in de maatschappij, voor veel mensen nog steeds moeilijk bespreekbaar. Dat geldt niet alleen voor de patiënten, maar ook voor hulpverleners.
Seksuele problemen hebben altijd een uitwerking op de eigen emoties, op de relatie en op de lichamelijke reacties. Om tot een goede en blijvende oplossing te komen zal dan ook aandacht moeten worden besteed aan zowel de lichamelijke en gezondheidsaspecten, de psychologische situatie en de omgevingsfactoren, waaronder de partnerrelatie. Vaak is goede informatie en voorlichting belangrijk, omdat veel mensen vanuit de media en de eigen omgeving verkeerde ideeën meekrijgen over wat ´normaal´ is.

 

 


 

Zin in seks

 

Elk seksueel gedrag begint met seksuele motivatie. De aard daarvan kan zeer verschillend zijn, terwijl veel mensen verwachten dat de zin in seks spontaan opkomt. Allereerst is belangrijk dat iemand een positieve verwachting heeft; een beeld van plezier en lust. Dan moet ook de mogelijkheid aanwezig zijn om seksuele stimulatie te kunnen geven of krijgen en daarop te reageren. En moet iemand ook daadwerkelijk in actie komen.

 

 

Seksuele reacties

 

Seksuele opwinding is, als het goed is, een combinatie van prettige opwinding en de daarbij passende lichamelijke reacties, zoals een erectie van de penis en vochtig worden van de vagina. Opwinding kan alleen optreden als er stimulatie is, waarbij ieder mens zijn of haar eigen voorkeuren ´smaak´ heeft.  Die eigen voorkeuren ontstaan door ervaring, met de eigen seksualiteit en die binnen een relatie.

 

 

Seksuele bevrediging

 

Ook wanneer en waarmee iemand tevreden is, is een kwestie van individuele voorkeur. Voor de meeste mannen geldt dat een zaadlozing, met het gevoel van orgasme pas echte bevrediging geeft. Voor veel vrouwen zit dat wat anders in elkaar: een orgasme is wel een plezierig gevoel, maar niet het belangrijkste van een seksueel contact met de partner. Ongeveer de helft van de vrouwen krijgt nooit een orgasme door seksuele gemeenschap en de meeste vrouwen kunnen zichzelf beter een orgasme bezorgen, dan dat de partner dan kan. Mannen voelen zichzelf vaak tekort schieten als zij hun vrouw niet kunnen bevredigen met een orgasme, terwijl die zelf tevreden is met de intimiteit, het samenzijn en de aandacht voor elkaar.

 

 

Seksuele problemen

 

De meest voorkomende seksuele problemen zijn:

  • Verschil in verlangen. Hierbij is vaak sprake van niet realistische verwachtingen en een gebrek aan heldere communicatie over de seks.
  • Pijn bij het vrijen bij vrouwen. Hierbij is vaak een cirkel ontstaan waarbij de angst voor pijn de opwinding onderdrukt, de vrouw toch doorgaat met vrijen om de partner tevreden te stellen, en door het gebrek aan zwelling en vochtigheid en een te hoge spanning in de bekkenbodemspieren die de vaginaingang vernauwen, pijn ontstaat. Na verloop van tijd ontstaan ook chronische beschadigingen van het slijmvlies, VVS. 
  • Bij vaginisme is de vagina dusdanig vernauwd door samentrekking van de bekkenbodemspieren dat seksuele gemeenschap niet mogelijk is. Daarbij is de vrouw ook angstig om zich open te stellen, zonder dat daar een goede reden voor te geven is: ´penetratiefobie´.
  • Erectiestoornissen. Voor een goede erectie zijn een gezond bloedvat- en zenuwstelsel nodig. Bij ´falen´ ontstaat een cirkel van prestatiedruk en faalangst, waardoor de opwinding wordt onderdrukt, en de erectie nog minder wordt.
  • Te snel klaarkomen bij mannen. Soms betekent dit dat mannen binnen 1 minuut van seksuele stimulatie een zaadlozing hebben, maar soms vinden mannen en vrouwen dat een man te snel klaarkomt als de gemeenschap niet lang genoeg duurt om ook de vrouw tot een orgasme te brengen. Dan is sprake van een niet realistische verwachting. 


 

Seksuele problemen bij ziekte en handicap

 

Ziekten die de kwaliteit van de bloedvaten en van het zenuwstelsel aantasten geven ook seksuele problemen. Soms is de seksuele functiestoornis de eerst optredende klacht. Ook allerlei andere ziekten belasten de seksualiteit, waarbij begeleiding nuttig kan zijn.
Voorbeelden zijn: hart- en bloedvatziekten, diabetes mellitus, CVA, MS, nierziekten en dialyse, schildklierafwijkingen, prolactinoom, HIV/AIDS, huidziekten, longziekten etc.

 

 

Seksuologische behandeling

 

Voor elk seksueel probleem zijn bepaalde behandelwijzen onderzocht en vergeleken. Door de combinatie van lichamelijke, psychologische en omgevingsfactoren is altijd een behandeling ´op maat´ nodig. Gemiddeld duurt een behandeling 7 gesprekken van 1 uur, waarbij ook vaak huiswerk gegeven wordt. Vaak is de medewerking van de partner nuttig en noodzakelijk en wordt die ook voor een of enkele gesprekken mee uitgenodigd.
Een behandeling kan bestaan uit een opeenvolgende combinatie van uitleg en informatie, oefeningen voor de patiënt zelf en samen met diens partner, medicatie, waaronder erectiebevorderende medicatie, angstverminderende medicijnen, en hormonen. Soms worden meer psychologische adviezen gegeven. Vaak is het nodig om de onderlinge communicatie te verbeteren door adviezen en oefeningen hiervoor aan het paar te geven.

 

 

Resultaten

 

De resultaten van seksuologische behandelingen zijn vanaf de oprichting van de polikliniek seksuologie gemeten. Daarbij wordt gekeken naar de aanmeldingsklacht, naar de veroorzakende en onderhoudende factoren en naar de kwaliteit van de seksuele relatie en situatie. De meest bepalende factor is de therapietrouw: het houden aan de afspraken en het huiswerk. Niet alle klachten kunnen worden opgelost, door medische redenen.
Als de therapietrouw goed is, zijn de resultaten uitstekend: meer dan 80% van de klachten zijn volledig verdwenen, het inzicht in de oorzaken is duidelijk aanwezig, en de omgevingsfactoren zijn, waar nodig, verbeterd.

 

 

Afspraak maken op de polikliniek seksuologie: 070-2102002

 

Zie voor verdere informatie ook de folder: medische seksuologie polikliniek.

 

 

 

 

 

Afdrukken

Zoeken

Inloggen voor specialisten

Wanneer ben ik uitgerekend?

Selecteer de eerste dag van je laatste menstruatie.

U bent nu zwanger

U bent uitgerekend op

Wat is mijn BMI?

Bereken uw BMI (Body Mass Index).

(kg)
(cm)

Uw BMI is