Gyn-Care.nl - Gynaecologie & Verloskunde HagaZiekenhuis, Den Haag

Zwanger worden en zijn

 

 

Zwanger in het kort

 

Elke zwangerschap begint met het binnendringen van een zaadcel in een eicel: de bevruchting. Bij de bevruchting spelen de eierstok, de eisprong, de eileider en het slijm van de baarmoederhals een rol. Een zwangerschap kan worden aangetoond met urine- of bloedonderzoek of door middel van echoscopie. De zwangerschapsduur wordt berekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Gemiddeld duurt een zwangerschap veertig weken of 280 dagen. Zodra het lichaam het zwangerschapshormoon aanmaakt kan een vrouw zwangerschapsverschijnselen voelen. Gemiddeld hebben vrouwen tijdens een zwangerschap een gewichtstoename van 10 tot 15 kilo. Vanaf ongeveer 20 zwangerschapsweken voelt een vrouw de baby meestal enkele keren per dag bewegen. Een normale bevalling vindt plaats na 37 en voor 42 weken.

 

 

 

Zwangerschapscontroles

 

De controles in de zwangerschap vinden plaats bij een verloskundige. Wanneer er een medische reden (indicatie) is, wordt de zwangerschap gecontroleerd door een gynaecoloog in het ziekenhuis. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met de huisarts, nadat je weet dat je zwanger bent. Deze verwijst je in het geval van een medische indicatie naar de gynaecoloog.

 

Je kunt aan de rechterkant van deze website zelf vast berekenen wanneer ongeveer jouw uitgerekende datum is door de 1e dag van jouw laatste normale menstruatie in te vullen.

 

 

Eerste Afspraak

 

De eerste afspraak op onze polikliniek adviseren wij rond de 8 weken zwangerschapsduur, dit is 8 weken na de 1e dag van de laatste menstruatie of 4 weken na een positieve zwangerschapstest. De afspraken op de polikliniek kunnen tot de 24e week van de zwanerschap plaatsvinden op de Sportlaan en / of op de Leyweg. Voor de bevalling kom je altijd naar de locatie Leyweg. Aangezien wij voor de Verloskunde in het HagaZiekenhuis gebruik maken van een elektronisch patiënten dossier hebben wij jouw gegevens op beide locaties altijd bij de hand.

 

Tijdens de eerste afspraak zal er over het algemeen een echo verricht worden. Dit gebeurt inwendig via de schede of uitwendig via de buik. Zo wordt nagegaan of de zwangerschap intact is en in de baarmoederholte zit, of de zwangerschapsduur klopt en of je geen meerling krijgt. Verder zal het elektronisch dossier aangemaakt worden. Je zult vragen krijgen over de eerste dag van de laatste menstruatie, eventuele eerdere zwangerschappen, jouw gezondheid, de gezondheid van jouw partner en familieleden en over je levenswijze. Je krijgt van ons een informatiemap over zwangerschap en controles in het HagaZiekenhuis. Indien je dit wenst kunnen we informatie geven over prenatale screening op Downsyndroom en lichamelijke afwijkingen. Tot slot wordt bij het laboratorium bloed afgenomen voor onderzoek.

Meer informatie over de prenatale screening vind je op de website van het RIVM.

 

 

Controles tijdens de zwangerschap

 

In het begin van de zwangerschap word je om de 4 tot 6 weken gecontroleerd, gevolgd door een periode van controles om de 3 tot 4 weken en later om de 1 tot 2 weken. Bij elke afspraak wordt door de doktersassistenten jouw gewicht en bloeddruk gemeten. De gynaecoloog beoordeelt de groei van de baarmoeder en de baby. Er vindt controle van de harttonen plaats en in de laatste weken van de zwangerschap wordt de ligging van je kind gevoeld. Als de arts dit nodig vindt, zal de urine gecontroleerd worden op de aanwezigheid van eiwit. Een paar keer wordt aanvullend bloedonderzoek verricht. Afhankelijk van jouw reden van controle in het ziekenhuis zijn soms extra onderzoeken nodig. Je kunt met jouw vragen altijd terecht bij jouw arts. Natuurlijk zijn je partner of een andere begeleider altijd van harte welkom bij elke zwangerschapscontrole.

 

Je staat ingeschreven op naam van één gynaecoloog. Toch kan het zijn dat de zwangerschapscontroles worden uitgevoerd door een andere arts. Dit kan, omdat jouw eigen gynaecoloog afwezig is, maar ook omdat er in het HagaZiekenhuis gynaecologen, artsen en verloskundigen worden opgeleid.

 

 

 

 

 

 

Verpleegkundig spreekuur

 

In het HagaZiekenhuis krijg je ongeveer halverwege de zwangerschap een afspraak op het verpleegkundig spreekuur. Een gespecialiseerde verpleegkundige kan jou uitgebreide informatie en voorlichting geven over de zwangerschap, de naderende bevalling, de kraamtijd en borstvoeding indien je dit wenst.

 

 

Inschrijven Kraamzorg

 

Schrijf je in voor kraamzorg als je ongeveer 12 weken zwanger bent. Hiermee verzeker je je van kraamhulp thuis zodra je bevallen bent. Neem even contact op met jouw verzekering, omdat sommige zorgverzekeraars eigen kraamzorg organiseren. Daarnaast zijn er particuliere kraamcentra. In de informatiemap die je van ons in het begin van de zwangerschap krijgt, zit de lijst met telefoonnummers.

 

 

Inschrijven Kraambed

 

Je wordt ook verzocht je aan te melden bij een verloskundige voor de kraambedcontroles wanneer je ongeveer 12 weken zwanger bent (ook al wordt je gecontroleerd door de gynaecoloog en beval je in het ziekenhuis). De verloskundige doet de noodzakelijke medische controles na thuiskomst van jou en je baby. In de informatiemap die je van ons in het begin van de zwangerschap krijgt, zit de lijst met telefoonnummers.

 

 

Aanvullende informatie vind je op deze site onder de kopjes Algemeen en Verloskunde.

  

Meer informatie? 

zwanger worden en zijn van de NVOG

- allesoverzwanger.nl

folder Zwanger!! en folder Pregnant!! van het RIVM

Afdrukken

Zoeken

Inloggen voor specialisten

Wanneer ben ik uitgerekend?

Selecteer de eerste dag van je laatste menstruatie.

U bent nu zwanger

U bent uitgerekend op

Wat is mijn BMI?

Bereken uw BMI (Body Mass Index).

(kg)
(cm)

Uw BMI is