Gyn-Care.nl - Gynaecologie & Verloskunde HagaZiekenhuis, Den Haag

Zwanger worden en zijn

 

 

Zwanger in het kort

 

Elke zwangerschap begint met het binnendringen van een zaadcel in een eicel: de bevruchting. Bij de bevruchting spelen de eierstok, de eisprong, de eileider en het slijm van de baarmoederhals een rol. Een zwangerschap kan worden aangetoond met urine- of bloedonderzoek of door middel van echoscopie. De zwangerschapsduur wordt berekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Gemiddeld duurt een zwangerschap veertig weken of 280 dagen. Zodra het lichaam het zwangerschapshormoon aanmaakt kan een vrouw zwangerschapsverschijnselen voelen. Gemiddeld hebben vrouwen tijdens een zwangerschap een gewichtstoename van 10 tot 15 kilo. Vanaf ongeveer 20 zwangerschapsweken voelt een vrouw de baby meestal enkele keren per dag bewegen. Een normale bevalling vindt plaats na 37 en voor 42 weken.

 

 

 

Zwangerschapscontroles

 

De controles in de zwangerschap vinden plaats bij een verloskundige of huisarts. Wanneer er een medische reden (indicatie) is wordt de zwangerschap gecontroleerd door een gynaecoloog in het ziekenhuis. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met de huisarts, nadat u weet dat u zwanger bent. Deze verwijst u in het geval van een medische indicatie naar de gynaecoloog.

 

U kunt op de home page van deze website zelf vast berekenen wanneer ongeveer uw uitgerekende datum is door de 1e dag van uw laatste normale menstruatie in te vullen.

 

 

Eerste Afspraak

 

Uw eerste afspraak op onze polikliniek adviseren wij rond de 8 weken zwangerschapsduur, dit is 8 weken na de 1e dag van de laatste menstruatie of 4 weken na een positieve zwangerschapstest. De afspraken op de polikliniek kunnen gedurende de hele zwangerschap plaatsvinden op de Sportlaan en / of op de Leyweg. Voor de bevalling komt u altijd naar de locatie Leyweg. Aangezien wij voor de Verloskunde in het HagaZiekenhuis gebruik maken van een elektronisch patiënten dossier hebben wij uw gegevens op beide locaties altijd bij de hand.

 

Tijdens deze eerste afspraak zal er over het algemeen een echo verricht worden. Dit gebeurt inwendig via de schede, of uitwendig via de buik. Zo wordt nagegaan of de zwangerschap intact is en in de baarmoederholte zit, of de zwangerschapsduur klopt en of u geen meerling krijgt. Verder zal het elektronisch dossier aangemaakt worden. U zult vragen krijgen over de eerste dag van de laatste menstruatie, eventuele eerdere zwangerschappen, uw gezondheid, de gezondheid van uw partner en familieleden en over uw levenswijze. U krijgt van ons een Zwangerenpas en een informatiemap over zwangerschap en controles in het HagaZiekenhuis. Indien u dit wenst kunnen we informatie geven over prenatale screening op Downsyndroom en lichamelijke afwijkingen. (link naar folder prenatale screening NVOG) Tot slot wordt bij het laboratorium bloed afgenomen voor onderzoek.

 

 

Controles tijdens de zwangerschap

 

In het begin van de zwangerschap wordt u om de 4 tot 6 weken gecontroleerd, gevolgd door een periode van controles om de 3 tot 4 weken en later om de 1 tot 2 weken. Bij elke afspraak wordt door de doktersassistenten uw gewicht en bloeddruk gemeten. De gynaecoloog beoordeelt de groei van de baarmoeder en de baby. Er vindt controle van de harttonen plaats en in de laatste weken van de zwangerschap wordt de ligging van uw kind gevoeld. Als de arts dit nodig vindt zal de urine gecontroleerd worden op de aanwezigheid van eiwit. Een paar keer wordt aanvullend bloedonderzoek verricht. Afhankelijk van uw reden van controle in het ziekenhuis zijn soms extra onderzoeken nodig. U kunt met uw vragen altijd terecht bij uw arts. Natuurlijk zijn uw partner of een andere begeleider altijd van harte welkom bij elke zwangerschapscontrole.

 

U staat ingeschreven op naam van één gynaecoloog. Toch kan het zijn dat de zwangerschapscontroles worden uitgevoerd door een andere arts. Dit kan, omdat uw eigen gynaecoloog afwezig is, maar ook omdat er in het HagaZiekenhuis gynaecologen, artsen en verloskundigen worden opgeleid.

 

 

 

 

 

 

Verpleegkundig spreekuur

 

Vanaf januari 2009 krijgt u in het HagaZiekenhuis ongeveer halverwege de zwangerschap één afspraak op het verpleegkundig spreekuur. Een gespecialiseerde verpleegkundige kan u uitgebreide informatie en voorlichting geven over de zwangerschap, de naderende bevalling, de kraamtijd en borstvoeding indien u dit wenst.

 

 

Inschrijven Kraamzorg

 

Schrijf u in voor kraamzorg als u ongeveer 12 weken zwanger bent. Hiermee verzekert u zich van kraamhulp thuis zodra u bevallen bent. Neem even contact op met uw verzekering, omdat sommige zorgverzekeraars eigen kraamzorg organiseren. Daarnaast zij er particuliere kraamcentra. In de informatiemap die u van ons in het begin van de zwangerschap krijgt zit de lijst met telefoonnummers.

 

 

Inschrijven Kraambed

 

U wordt ook verzocht zich aan te melden bij een verloskundige voor de kraambedcontroles wanneer u ongeveer 12 weken zwanger bent.( ook al wordt u gecontroleerd door de gynaecoloog en bevalt u n het ziekenhuis.) De verloskundige doet de noodzakelijke medische controles na thuiskomst van u en uw baby.  In de informatiemap die u van ons in het begin van de zwangerschap krijgt zit de lijst met telefoonnummers.

 

 

Aanvullende informatie vindt u op deze site onder de kopjes Algemeen en Verloskunde.

 
 
 

Voor meer informatie verwijzen wij u ook naar de folder zwanger worden en zijn van de NVOG en de folder Zwanger !! Algemene informatie van het RIVM.

Afdrukken

Zoeken

Inloggen voor specialisten

Wanneer ben ik uitgerekend?

Selecteer de eerste dag van je laatste menstruatie.

U bent nu zwanger

U bent uitgerekend op

Wat is mijn BMI?

Bereken uw BMI (Body Mass Index).

(kg)
(cm)

Uw BMI is