Gyn-Care.nl - Gynaecologie & Verloskunde HagaZiekenhuis, Den Haag

“Komen mensen ook uit een ei”?

 

“Jullie weten vast wel dat mensen niet uit een ei komen als ze geboren worden,” vertelt gynaecoloog Hanneke Feitsma van het HagaZiekenhuis aan een groep kinderen in het Museon. Hanneke gaf er op 7 februari twee keer een lezing aan bij elkaar zo’n tachtig kinderen.

 

In het Haagse Museon is er speciaal voor nieuwsgierige kinderen tussen 8 en 12 jaar een MuseumJeugdUniversiteit. Ze leren via collegereeksen van echte wetenschappers en experts over uiteenlopende onderwerpen hoe het nu echt zit of wat ze altijd al had willen weten. De colleges zijn er twee keer per jaar, in februari en in september. De kinderen die aan de colleges meedoen, krijgen een stempel op hun collegekaart. En als die vol is dan ontvangen ze een diploma.

 

 

Hanneke ei

Gynaecoloog Hanneke Feitsma legt uit hoe een baby in de buik groeit

 

 

Hanneke legde op enthousiaste wijze uit wat er in het lichaam allemaal gebeurt als er een baby in de buik groeit en waarom dit wel een beetje lijkt op het leggen en uitbroeden van een ei. “Kinderen ontwikkelen zich niet buiten het lichaam van de moeder tot baby, maar in de baarmoeder”, legt Hanneke aan de kinderen uit. “In een ei en in de baarmoeder vindt ongeveer hetzelfde proces plaats. Iedereen start toch als een bevruchte ei(cel). En zaadcellen doen de ‘eierrace’ met slechts één winnaar.”

 

 

Met de kinderen heeft Hanneke ook het ‘chromosomenspel’ gespeeld: ‘Hoe komt het dat je een jongen of meisje wordt, blauwe of bruine ogen krijgt, hoe worden de eigenschappen verdeeld.’ En hoe zit het met eeneiige en twee-eiige tweelingen? Hoe word je van één cel een baby en wat kan een baby al in de baarmoeder, zoals kijken, horen, salto’s maken, plassen en drinken. De kinderen luisterden geboeid en ze stelden best serieuze en fantasievolle vragen.

 

 

Goed gevoel

 

Hanneke vond het meteen leuk om een bijdrage te leveren aan de collegereeks, toen zij werd gevraagd. “Mijn dochter doet ook mee aan colleges van de MuseumJeugdUniversiteit. Ze is er altijd enthousiast over. Ik vind het leuk om eraan bij te dragen en tegelijk vond ik het ook spannend, want ik ben niet gewend om aan kinderen les te geven. Maar ik vond het leuk om ze op interactieve wijze meer kennis bijbrengen.”

Wie geïnteresseerd is kan meer informatie vinden op www.museumjeugduniversiteit.nl

 

 

 

 

Hanneke ei2

Enthousiast deden de kinderen mee aan het ‘chromosomenspel’

Afdrukken

Zoeken

Inloggen voor specialisten

Wanneer ben ik uitgerekend?

Selecteer de eerste dag van je laatste menstruatie.

U bent nu zwanger

U bent uitgerekend op

Wat is mijn BMI?

Bereken uw BMI (Body Mass Index).

(kg)
(cm)

Uw BMI is