Gyn-Care.nl - Gynaecologie & Verloskunde HagaZiekenhuis, Den Haag

Operaties eierstokkanker voortaan in Reinier de Graaf
 

Patiënten van het HagaZiekenhuis en Reinier de Graaf met eierstokkanker (ovariumcarcinoom) worden voortaan in Reinier de Graaf geopereerd.

 

De concentratie van deze onco-chirurgische zorg in Reinier de Graaf heeft te maken met de SONCOS-normen waar ieder ziekenhuis aan moet voldoen. Hierin staat dat een ziekenhuis een minimum aantal operaties moet uitvoeren om de kwaliteit te waarborgen. Alle patiënten van het Reinier de Graaf Gasthuis en het HagaZiekenhuis die vanwege (verdenking van) een ovariumcarcinoom (eierstokkanker) een zogenaamde debulkingoperatie* (ook wel stageringslaparotomie) moeten ondergaan, worden sinds oktober 2013 al op één locatie geopereerd door een gynaecoloog van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Vanaf januari 2016 verschuiven deze operaties naar Delft in verband met gekozen locatieprofielen binnen de Reinier Haga Groep. Hierdoor kan de Reinier Haga Groep ook in de toekomst aan de SONCOS-volumenormen voldoen en deze zorg blijven aanbieden aan onze patiënten.

 

Het HagaZiekenhuis en Reinier de Graaf werken hierbij nauw samen met het LUMC. De debulkingoperatiewordt uitgevoerd door de eigen gynaecoloog met oncologische taakstelling (GOA) en een gynaecologische oncoloog uit het LUMC. Een GOA is een gynaecoloog die onder meer aantoonbare kennis en kunde heeft verworven op het specialisme oncologische gynaecologie. De voor- en nabehandelingen vinden plaats in het eigen vertrouwde ziekenhuis door de behandelend gynaecoloog.

 

 

Oncologisch team

 

Patiënten worden wekelijks door een multidisciplinair oncologisch team besproken. Het team bestaat uit gynaecologen, een radiotherapeut, internist-oncologen, een patholoog, een radioloog, een gespecialiseerd verpleegkundige en indien nodig een uroloog of een chirurg. De gynaecologen van Reinier de Graaf zijn dr. Astrid Baalbergen en dr. Banut Verbruggen, in het HagaZiekenhuis zijn dit dr. Bart Hellebrekers en drs. Anne-Marie van Haaften-de Jong. De gynaecologisch oncologen uit het LUMC zijn prof. dr. Baptist Trimbos, dr. Katja Gaarenstroom, dr. Cor de Kroon en dr. Marriette van Poelgeest.

 

* Debulkingoperatie

De debulkingoperatie is onderdeel van de behandeling van eierstokkanker. Het is een grote buikoperatie waarbij zoveel mogelijk tumorweefsel wordt verwijderd. Meestal worden de baarmoeder, eierstokken, de lymfeklieren en het vetweefsel verwijderd. Soms moet ook een gedeelte van de darm worden weggenomen. De behandeling wordt gecombineerd met het geven van chemotherapie. De timing van de chemotherapie is afhankelijk van de uitgebreidheid van de ziekte.

 

 

 RHOC

Gynaecologen Bart Hellebrekers, Banut Verbruggen, Anne-Marie van Haaften en Astrid Baalbergen (v.l.n.r.)

Afdrukken

Zoeken

Inloggen voor specialisten

Wanneer ben ik uitgerekend?

Selecteer de eerste dag van je laatste menstruatie.

U bent nu zwanger

U bent uitgerekend op

Wat is mijn BMI?

Bereken uw BMI (Body Mass Index).

(kg)
(cm)

Uw BMI is